Indeks Članka

Svinjska crijeva se koriste za sviježe, kuhane, suhe ili dimljene kobasice. Chorizo pepperoni, svježe talijanske kobasice, velike hrenovke (frankfurteri),kielbasa, bijela kobasica i pečenice samo su neke od najpopularnijih proizvoda.

Svinjska crijeva prodaju se u buntima i henksima. Jedan henksznači 91 metar.

Također se prodaju u buntima koji se zovu „šorci“. Šorci su dužine od 1 do 2 metra i obično se klasificiraju kao 35 mm +/-. „Zelena težina“ se odnosi na težinu napunjenog ovitka, prije kuhanja ili dimljenja, dužina 91 metar.

Svinjska crijeva u buntima ili henksima:

Promjer KAPACITET/BUNT-ŽELJENA TEŽINA PROIZVOD
30 mm/- 41 kg/- Svinjska kobasica
30-32 mm 41-45 kg Hrenovka, talijanska kobasica
32-35 mm 48-52 kg Svinjska kobasica, pečenica, hrenovka (frankfurter), talijanska kobasica
35-38 mm 52-57 kg Dimljena kobasica, pepperoni, pečenica, talijanska kobasica
38-42 mm 57-61 kg Dimljena kobasica, kielbasa, pepperoni, rope kobasica
42-44 mm 59-64 kg Dimljena kobasica, kielbasa, pepperoni
44 mm/+ 61-68 kg Specijalni proizvodi

Obični gužnjaci se prodaju individualno i koriste se primarno za jetrene kobasice i braunschweiger.

Šivani gužnjaci se proizvode u dvoslojnoj i jednoslojnoj varijanti. Te varijante se dobivaju šivanjem dva ili više komada običnih svinjskih kesa manjih veličina zajedno.

Da bi se zadržao veći, više jednoličan gotovi proizvod, ova crijeva se rade po specijalnim narudžbama i mogu se kupiti u gotovo svakom obliku i veličini koje odgovaraju potrebama korisnika. Većina proizvoda se koristi isključivo za jetrene kobasice, braunschweiger, genoa ili thuriger, summer sausage i cervelats.

KALIBAR/VELIČINA

DUŽINA (cm)

KAPACITET PUNJENJA

PROIZVOD

50-55 mm

50 mm

600-700 g

Braunschweiger

55-60 mm

50 mm

800-900 g

Braunschweiger

60-65 mm

50 mm

1000-1100 g

Braunschweiger

65-70 mm

55 mm

1200-1300 g

Braunschweiger

70-80 mm

60 mm

1500-1800 g

Braunschweiger

Svinja manje kilaže - 75 mm

60 mm

1800-2200 g

Jetrena kobasica

Svinja normalne kilaže – 80mm

60 mm

2000-2500 g

Jetrena kobasica

Svinja veće kilaže – 90 mm

60 mm

2500-3000 g

Jetrena kobasica


Svinjska kovrčava crijeva dolaze u tri kalibra: široki, srednji i uski. Veličina se određuje prema mjestu gdje se proizvod nalazi u životinjskoj utrobi.

Ubuntu se obično nalazi 9-10 komada dužine 1 metar. Svinjska kovrčava crijeva se lako prepoznaju po svom kovrčavom izgledu. Također su dostupna selektiranjem u 5 mm kalibre.

Koriste se za proizvodnju krvavica, sopressata i mortadela.

VELIČINA

PROIZVOD

Široko

Kuhani braunschweiger

Srednje

Jetrena kobasica, sušena salama

Usko

Talijanska salama

Svinjska kovrčava crijeva su također dostupna i selektirana.

VELIČINA

PROIZVOD

45-50

Talijanska salama

50-55

Jetrena kobasica, sušena salama

55-60

Jetrena kobasica, sušena salama

60-65

Kuhani braunschweiger

65-70

Kuhani braunschweiger

70+

Kuhani braunschweiger

...

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode