Svinjska crijeva se koriste za sviježe, kuhane, suhe ili dimljene kobasice. Chorizo pepperoni, svježe talijanske kobasice, velike hrenovke (frankfurteri),kielbasa, bijela kobasica i pečenice samo su neke od najpopularnijih proizvoda.
Svinjska crijeva prodaju se u buntima i henksima. Jedan henksznači 91 metar.
Također se prodaju u buntima koji se zovu „šorci“. Šorci su dužine od 1 do 2 metra i obično se klasificiraju kao 35 mm +/-. „Zelena težina“ se odnosi na težinu napunjenog ovitka, prije kuhanja ili dimljenja, dužina 91 metar.
Svinjska crijeva u buntima ili henksima:
Promjer | KAPACITET/BUNT-ŽELJENA TEŽINA | PROIZVOD |
30 mm/- | 41 kg/- | Svinjska kobasica |
30-32 mm | 41-45 kg | Hrenovka, talijanska kobasica |
32-35 mm | 48-52 kg | Svinjska kobasica, pečenica, hrenovka (frankfurter), talijanska kobasica |
35-38 mm | 52-57 kg | Dimljena kobasica, pepperoni, pečenica, talijanska kobasica |
38-42 mm | 57-61 kg | Dimljena kobasica, kielbasa, pepperoni, rope kobasica |
42-44 mm | 59-64 kg | Dimljena kobasica, kielbasa, pepperoni |
44 mm/+ | 61-68 kg | Specijalni proizvodi |
Obični gužnjaci se prodaju individualno i koriste se primarno za jetrene kobasice i braunschweiger.
Šivani gužnjaci se proizvode u dvoslojnoj i jednoslojnoj varijanti. Te varijante se dobivaju šivanjem dva ili više komada običnih svinjskih kesa manjih veličina zajedno.
Da bi se zadržao veći, više jednoličan gotovi proizvod, ova crijeva se rade po specijalnim narudžbama i mogu se kupiti u gotovo svakom obliku i veličini koje odgovaraju potrebama korisnika. Većina proizvoda se koristi isključivo za jetrene kobasice, braunschweiger, genoa ili thuriger, summer sausage i cervelats.
KALIBAR/VELIČINA |
DUŽINA (cm) |
KAPACITET PUNJENJA |
PROIZVOD |
50-55 mm |
50 mm |
600-700 g |
Braunschweiger |
55-60 mm |
50 mm |
800-900 g |
Braunschweiger |
60-65 mm |
50 mm |
1000-1100 g |
Braunschweiger |
65-70 mm |
55 mm |
1200-1300 g |
Braunschweiger |
70-80 mm |
60 mm |
1500-1800 g |
Braunschweiger |
Svinja manje kilaže - 75 mm |
60 mm |
1800-2200 g |
Jetrena kobasica |
Svinja normalne kilaže – 80mm |
60 mm |
2000-2500 g |
Jetrena kobasica |
Svinja veće kilaže – 90 mm |
60 mm |
2500-3000 g |
Jetrena kobasica |
Svinjska kovrčava crijeva dolaze u tri kalibra: široki, srednji i uski. Veličina se određuje prema mjestu gdje se proizvod nalazi u životinjskoj utrobi.
Ubuntu se obično nalazi 9-10 komada dužine 1 metar. Svinjska kovrčava crijeva se lako prepoznaju po svom kovrčavom izgledu. Također su dostupna selektiranjem u 5 mm kalibre.
Koriste se za proizvodnju krvavica, sopressata i mortadela.
VELIČINA |
PROIZVOD |
Široko |
Kuhani braunschweiger |
Srednje |
Jetrena kobasica, sušena salama |
Usko |
Talijanska salama |
Svinjska kovrčava crijeva su također dostupna i selektirana.
VELIČINA |
PROIZVOD |
45-50 |
Talijanska salama |
50-55 |
Jetrena kobasica, sušena salama |
55-60 |
Jetrena kobasica, sušena salama |
60-65 |
Kuhani braunschweiger |
65-70 |
Kuhani braunschweiger |
70+ |
Kuhani braunschweiger |
...