Ovčja crijeva su crijeva manjih kalibara najveće kvalitete koja se koriste za najfinije kobasice kao što su: Bockwurst, frankfurteri, longanzia (linguica, nurnberška kobasica i port kobasica).
Ova crijeva spajaju mekoću s dovoljnom snagom kako bi izdržala proces punjenja, kuhanja i dimljenja.
Boja ovisi o zemlji podrijetla i rangira od bijele do sive, ali te varijance ne označavaju kvalitetu, snagu, sposobnost penetracije dima, itd. Kod dobavljača je dobro provjeriti najbolje podrijetlo crijeva koje zadovoljava potrebe.
Ovčja crijeva – nenapunjena, u heksima, tubirana, u tubama; takođerprikazani primjerci napunjenih ovčjih crijeva.
Napomena: sve težine prikazane u tabeli su „zelene težine“ i predstavljaju približni kapacitet punjenja prije procesa kuhanja ili dimljenja, po 91 m u dužini.
KALIBAR |
CCA. KAPACITET PUNJENJA PRIJE KUHANJA |
PROIZVOD |
16-18 mm |
15-16 kg |
Frankfurteri, beer stix |
18-20 mm |
17-18 kg |
Svježa svinjska kobasica, frankfurteri |
20-22 mm |
21-23 kg |
Svježa svinjska kobasica, frankfurteri, cabanosa |
22-24 mm |
25-27 kg |
Frankfurteri, cabanosa, chipolata |
24-26 mm |
27-29 kg |
Frankfurteri, bockwurst, cabanosa |
26-28 mm |
29-31 kg |
Frankfurteri, bockwurst, cabanosa |
28 mm/+ |
31-34 kg |
Frankfurteri, landjäger |