Enciklopedija začina

VLASAC

Vlasac (lat. Allium schoenoprasum L.) je biljka srodna luku, češnjaku i poriluku, no ipak je proglašen samostalnim podrodom i pripada porodici ljiljana. Još u antici korišten je kao ljekovita biljka, a smatra se da potječe iz Kine nakon čega se proširio diljem svijeta i danas ga možemo naći kako u Aziji tako i u Americi i Europi u koju dospijeva tek u 12.st. Ovaj ukusan začin često mirisom i okusom blago podsjeća na luk i danas se često nađe na našim tanjurima. Bogat je vitaminima A, B1, B2 i C. U njemu također možemo pronaći eterično ulje i minerale poput kalcija, kalija, magnezija, bakra, željeza i fosfora. Odličan je u čišćenju krvi u jedno će na prirodan način sniziti i povišeni krvni tlak kao i šećer i kolesterol, s kojim se mnogi od nas danas bore. Imate li problema sa probavom vlasac također može pomoći i ujedno pomaže liječiti crijevne upale svojim blagim protuupalnim djelovanjem. Na jednak način čisti i mokraćne puteve i bubrege i štiti vaše srce od naprezanja.
Vlasac jelima daje lagan, svjež okus luka hrani, integralna je komponenta sezonskih umaka i dio je svakog začinskog octa.
Od vlasca se koriste sitno sjeckani listovi u sviježem ili suhom obliku. Upotrebljava se kao dodatak juhama , salatama (posebno rajčica i krastavci), jelima od jaja (omlet), paštetama i raznim vrstama variva od povrća, umacima posebno onim na bazi jaja, vrhnja i sira (sir i vrhnje sa vlascom ), ili jogurta. Vlasac je i sastavni dio začinskih mješavina, pa je tako i obavezni sastojak francuskog fines herbes. Odlično se slaže sa hrenom, peršunom, krabuljicom, estragonom.

eu4

eu2

operativni program

eu 3

bisnode