Najviše korišteni dijelovi goveđih crijeva su goveđe kape, goveđa tanka i goveđa ravna crijeva.
Goveđe kape se koriste za capopollu, teleću kobasicu, veliku bolognu, čebanonsku i kuhanu salamu.
ŠIRINA |
DUŽINA |
CCA. KAPACITET PUNJENJA PRIJE KUHANJA |
76-89 mm |
46-51 cm |
2-1/2-2-3/4 kg |
89-102 mm |
46-51 cm |
2-3/4-3 kg |
102-114 mm |
46-51 cm |
3-1/4-3-1/2 kg |
114-127 mm |
46-51 cm |
3-1/2-3-3/4 kg |
127 mm/+ |
46-51 cm |
4 kg/+ |
Goveđa tanka crijeva su dobila ime po svom karakterisitičnom okruglom izgledu. Koriste se za okruglu bolognu, okruglu jetrenu kobasicu, mettwurst, poljsku kobasicu, krvavicu i holsteiner.
Prikazani kapaciteti punjenja su približne „zelene težine“.
Goveđa ravna crijeva se mjere u setovima ili buntima od 9, 18 i 30 metara.
PROSJEČNI KALIBAR |
PROSJEČNI CCA. KAPACITET PUNJENJA PO SETU OD 30 m |
35-38 mm |
30 kg |
38-40 mm |
33-34 kg |
40-43 mm |
36-37 kg |
43-46 mm |
39-40 kg |
Goveđa ravna crijeva se mogu koristiti za Leona stil kobasicu, sve druge vrste bologne, suhu i polusuhu cervelats, suhu i kuhanu salamu, kishku i teleću kobasicu.
Goveđa ravna crijeva se mjere u setovima ili buntima od 9 i 18 metara svaki.
Mogu se šivati tako da se dobije jednoličan kalibar i dužina, sa ili bez vješalice (omča).
PROSJEČNI KALIBAR |
PROSJEČNI CCA. KAPACITET PUNJENJA PO SETU OD 18 m |
45-50 mm |
29-32 kg |
50-55 mm |
32-36 kg |
55-60 mm |
36-41 kg |
60-65 mm |
41-45 kg |
65 mm/+ |
45 kg/+ |
Goveđi mjehuri su crijeva najvećih promjera, ovalnog oblikai mogu izdržati od 2,5 do 6,5 kg kobasice. Uglavnom se koriste za mljevenje specijalne kobasice i mortadelu u njihovom prirodnom ovalnom obliku, u četvrtastim kalupima ili u ravnom stilu oblika kruške.
Ne postoji zadovoljavajuća alternativa za kvalitetu goveđih mjehura.
Debljina sloja je u velikoj mjeri određena količina masti koja se nalazi na gotovom ovitku. Goveđa crijeva s teškom teksturom sloja će imati nešto masti na ovitkudok crijeva koja imaju laku teksturu neće skoro uopće sadržavati masti.
VELIČINA |
VRSTA |
CCA. KALIBAR |
CCA. KAPACITET PUNJENJA PRIJE KUHANJA |
Extra mala -8/- |
Soljeno |
130 mm – premalo napunjeno |
2-1/4 kg - |
Mala -8/10 |
Soljeno |
130-162 mm napunjeno |
2-1/4-3-1/4 kg |
Srednja -10/12 |
Soljeno |
162-194 mm napunjeno |
3-1/4-5 kg |
Velika -12/+ |
Soljeno |
194/+ prenapunjeno |
5-6/1/4 kg |